Heleen Blanken: Venster

In haar nieuwe werk Venster laat Heleen Blanken je kijken naar een nieuwe, gedigitaliseerde werkelijkheid. De natuurlijke omgeving in de duinen van Vlieland is op specifieke wijze afgekaderd en de eigenschappen van deze plek worden door het venster uitgelicht en uitvergroot. De installatie speelt met de visuele en sonologische aspecten van het gebied. Het neemt de beschouwer mee in een game-achtige ervaring van transformatie en mogelijkheden om de omgeving rondom de installatie op een eigen manier te verkennen en onderzoeken.

Venster is een reflectie op het transformatieve karakter van waarneming, en hoe onze beleving wordt gevoed door dat waar we het aan kunnen relateren.

Over Heleen Blanken
Heleen Blanken is een visueel kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Ze werkt in verschillende disciplines waaronder nieuwe media, scenografie en installatiekunst. In 2008 studeerde ze af in de richting Fine Arts aan de Gerrit Rietveld Academie.

Haar werk wordt beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen mens en natuur. Het verkent de verschillende lagen van onze esthetische beleving van de natuur, en bevraagt tegelijk ook traditionele tweedelingen in de kunst, zoals organisch versus kunstmatig en analoog versus digitaal. Met haar werk roept ze vragen op over hoe we nadenken over de natuur.

Heleens werk werd eerder geëxposeerd in internationale tentoonstellingen, onder andere in Nxt Museum, Stedelijk Museum, Gropius Bau Berlin, La Gaîté Lyrique, Gallery Ron Mandos, Musée d’art contemporain en Ars Electronica. Daarnaast werkte ze samen met organisaties zoals Naturalis en het Instituut voor Geo-wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Het kunstprogramma voor Into The Great Wide Open: Let It Happen wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds.

Gerelateerd:

Let It Happen