Into The Great Wide Open: Let It Happen gaat niet door
Ook de aangepaste editie van 2021 kan helaas geen doorgang vinden

Inderdaad, Let It Happen, klonk het even geleden hoopvol. De afgelopen maanden werd gewerkt aan een aangepast festival, in een vorm die mogelijk leek. Maar de pandemie houdt aan en een festival organiseren lijkt steeds minder haalbaar en verantwoord. De organisatie wil niet het risico lopen dat er vanwege Into The Great Wide Open besmettingen ontstaan op Vlieland, waar geen quarantaine-faciliteiten zijn en het logistiek ingewikkeld is om positief geteste mensen veilig naar de wal te vervoeren.

Dat er op 13 augustus vanuit de overheid pas meer nieuws komt over festivals na 1 september heeft de organisatie definitief doen besluiten de stekker er zelf uit te trekken. Ook als er groen licht komt is het met de beste wil van de wereld niet mogelijk om op zo’n korte termijn op een Waddeneiland een festival neer te zetten, onder voorwaarden die nu nog niet duidelijk zijn.

Gekochte tickets voor het uitverkochte Into The Great Wide Open: Let It Happen worden terugbetaald en artiesten, kunstenaars en hun boekers ontvangen hun volledige gages. Ook leveranciers worden gecompenseerd.

Door zelf af te lasten dreigt een bijdrage van het Garantiefonds aan het festival voorbij te gaan. Maar de stichting achter Into The Great Wide open is financieel gezond en kon de afgelopen jaren gelukkig rekenen op steun van Fonds Podiumkunsten, donateurs van het Vuurtoren Genootschap, de Provincie Fryslân, de Gemeente Vlieland en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Steun die bedoeld is en gebruikt wordt voor het stimuleren van en investeren in het werk van kunstenaars en muzikanten.

Plannen daarvoor zijn er ruimschoots. Zo worden de schrijverskampen op het eiland gecontinueerd en wordt later deze zomer een nieuwe audioserie gepresenteerd. Inspanningen als deze geven energie.

Into The Great Wide Open zit dus niet stil en blijft werken aan mooie dingen. Ook wordt uitgekeken naar een weerzien op Vlieland. Wanneer dat ook moge zijn.

Overnachten


Op Vlieland zijn twee kampeerterreinen: kampeerterrein Stortemelk en natuurkampeerterrein De Lange Paal. 

Dit jaar is het mogelijk om een tentplek voor kampeerterrein Stortemelk te reserveren tijdens het kopen van een toegangsticket voor Into The Great Wide Open: Let It Happen. Er is beperkte beschikbaarheid, dus we vragen je om niet meer tentplekken te reserveren dan noodzakelijk. 

Wil je liever overnachten op natuurkampeerterrein De Lange Paal, dan kan je zelf een plekje reserveren via de website.

Ook kan je kamperen in een BlueCAMP-tent. De tentstof van deze tenten is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Het BlueCAMP-arrangement bestaat uit een verblijf van 2 tot 5 september met iedere ochtend een vers ontbijtje. Het arrangement is alleen boekbaar in combinatie met een festivalticket voor Into The Great Wide Open: Let It Happen.


Naast slapen op campings Lange Paal en Stortemelk is het ook mogelijk om te overnachten op een van de slaapschepen van Slaapschepen.nl. Je overnacht dan in de haven van Vlieland, op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het is dit jaar ook mogelijk om op vrijdag mee te varen naar het eiland en zondag weer terug. Voor meer informatie en reserveringen: Slaapschepen.nl, via mail of telefonisch: 0517-234234.


Je kan natuurlijk ook in een van de andere accommodaties (vakantiehuisjes, hotels, bed&breakfasts) verblijven op Vlieland. Je kan deze onder andere boeken via de VVV Vlieland.

Vervoer


Tickets voor de boot van Harlingen naar Vlieland koop je via Rederij Doeksen. Op hun website kan je alles vinden over de tarieven en dienstregeling met de veerdienst of de sneldienst. Ook vind je er informatie over bagagevervoer, fietsen op de veerboot of de faciliteiten in de terminal. Onder het Goede Reis programma zullen alle bezoeker bootovertochten voor het festival dit jaar klimaatneutraal worden gemaakt, m.b.v. de Goede Reis toeslag. 

Het is ook mogelijk om een Waddenretour te boeken via Rederij Doeksen. Dit een voordelig trein-bootkaartje, vanaf Leeuwarden, Groningen of Sneek.


Dit jaar zit op ieder toegangsticket (voor volwassenen) voor Into The Great Wide Open: Let It Happen een toeslag van €5,00. Deze toeslag wordt gebruikt om de reis van alle bezoekers klimaatneutraal te maken en de voetafdruk van het festival met ten minste 50% te verkleinen. Bezoekers die groen reizen, krijgen hun €5,00 op het festival terug in de vorm van twee consumpties. Meld je bij de Goede Reis-balie met een bewijs van Goede Reis en je toegangsticket. Lees hier alles over de Goede Reis.


Dit jaar rijdt Festivalbussen.nl een lijndienst vanaf Amsterdam CS en Utrecht CS direct naar Harlingen-Haven voor Into The Great Wide Open: Let It Happen. Ook als je uit, Den Haag of Rotterdam komt is tot Amsterdam met de trein en dan met de festivalbus de snelste optie. Het is ook de meest ontspannen en snelle reis optie, omdat er op elke boot een bus rijdt en dit überhaupt de snelste reisoptie is - als je parkeren en uitladen van je auto meetelt. Daarnaast krijg je voor je Goede Reis twee gratis munten op het festival, dus kost een enkeltje nog minder. Het is ook nog eens een duurzame reisoptie, omdat er speciaal voor het festival op de beste renewable diesel gereden wordt. Hiermee reis je fossielvrij en vermindert de CO2-uitstoot met minimaal 85%.

Om naar vertreklocaties te komen op de fiets met al je bagage is soms lastig, overweeg dan een elektrische taxi voor de first of the last mile. Bagage kan vanuit de festivalbus in Harlingen bij de terminal, direct de bagage karren naar Stortemelk in, dat scheelt zeulen en slepen.

Voor informatie, over aankomst- en vertrektijden en het kopen van een ticket ga naar festivalbussen.nl.


Met de trein is de boot ook goed bereikbaar. Station Harlingen Haven ligt vlakbij de veerterminal. Op de website van NS plan je gemakkelijk je reis. Reizen met de NS is geheel fossielvrij omdat er op 100% windmolenstroom gereden wordt. Daarom is het reizen met de trein onderdeel van De Goede Reis waardoor je met je Goede Reis voucher en je treinkaartje/reishistorie twee gratis consumptiemunten op het festival kan ophalen.

Het is ook mogelijk om een Waddenretour te boeken via Rederij Doeksen. Dit een voordelig trein-bootkaartje, vanaf Leeuwarden, Groningen of Sneek.


Zeilen naar Into The Great Wide Open: Let It Happen. Dat klinkt toch fantastisch? Er zullen weer een heel aantal zeilschepen naar het festival zeilen. Meezeilen kan, we zijn druk bezig om de afvaart data rond te krijgen. Snel meer nieuws.


Fietsen is natuurlijk een van de meest duurzame manieren om op Into The Great Wide Open: Let It Happen te komen. Niet voor iedereen, maar zeer goed mogelijk, vooral als je er de tijd voor neemt en er een mooie tocht van maakt. Hier plan je de mooiste fietsroutes vanaf thuis naar de veerterminal in Harlingen haven. Vergeet niet een mooie actiefoto van jezelf onderweg en de Goede Reisvoucher als duurzaam reisbewijs voor de twee gratis consumpties die je daarmee op het festivalterrein kan afhalen.

Ter inspiratie: een fietsroute vanuit Amsterdam en Utrecht naar Vlieland.


Met het Goede Reis programma probeert het festival zoveel mogelijk mensen fossielvrij naar Vlieland te laten reizen. Dat betekent zonder auto’s die op fossiele brandstof rijden. Dat kan voor bijna iedereen dit jaar:

Elektrische auto goedkoop gebruiken via autodeelplatform
Met MyWheels reis je voordelig en groen naar het festival. In vrijwel alle grote steden zijn deelauto's van MyWheels te vinden.

Hoe werkt het?

  • Download de app in de App Store of via Google Play en maak een gratis account aan.
  • In de app zie je alle MyWheels auto's die beschikbaar zijn in jouw buurt. Je filtert eenvoudig op elektrisch aanbod. Tips:
    • Kies de Renault Zoë voor twee personen + bagage
    • Kies de Nissan Leaf voor een gezin + bagage
  • Reserveer de auto en voer bij de boeking de promocode goedereis100 in. Daarmee ontvangt de gebruiker €100,00 korting op de gehele rit.
  • Ontgrendel de auto eenvoudig met de app. Instappen en rijden maar.


Deel je lege autostoelen via whatsapp
Kan het niet anders of lijkt het toch te veel moeite, zorg dan sowieso dat alle stoelen bezet zijn. Into The Great Wide Open werkt hiervoor samen met Slinger een heel handige autostoel deel-app via whatsapp.

Auto op groene stroom of duurzame biobrandstof
Maar ook een auto kan fossielvrij rijden tegenwoordig. Een dieselauto tanken met duurzame biobrandstof levert al een CO2-besparing van 85% op. Deze biobrandstof (Neste MY Renewable Diesel gemaakt van reststromen) is op deze 113 tankstations te tanken.

Een elektrische auto op groene stroom is natuurlijk ook een duurzame reisoptie. Into The Great Wide Open waardeert zowel gebruik van elektrische- als duurzame biobrandstof auto’s als onderdeel van de Goede Reis. Daarom kan er, op vertoon van de Goede Reis voucher en een biobrandstof tankbon of een foto van je elektrische auto op het parkeerterrein in Harlingen twee consumpties worden afgehaald op het festivalterrein.


Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van haven. Hier vind je de verschillende opties in Harlingen en op de route daar naartoe. Je kan ook alvast je parkeerplek reserveren. De locatie Lang Parkeren (op vijftien minuten lopen van de terminal) heeft ook een pendeldienst naar de terminal.

In verband met drukte, zorg ervoor dat je ruim op tijd op de parkeerplaats in Harlingen bent. Wil je zonder stress de boot pakken, houdt dan rekening dat je anderhalf tot twee uur voor de afvaart aanwezig bent.

Aangekomen op Vlieland is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding bagage op het logeeradres te laten afleveren. Desgewenst brengen diezelfde vervoerders de tassen en koffers weer terug naar de bootterminal in de haven. Vergeet evengoed niet de bagage te labelen.

De festivallocatie is goed te belopen, maar Vlieland is ook fijn op de fiets. Fietsverhuurders zijn dichtbij de bootterminal gevestigd. Voor alle paardenliefhebbers zijn er ook paarden en pony’s te huur bij een van de twee manages op het eiland.

Vanaf Kampeerterrein De Lange Paal rijden bussen naar het Sportveld (Halte Stortemelk).

Tijdens het festival


Aan het begin van de Kampweg, naast het Sportveld, zijn de tickets voor Into The Great Wide Open: Let It Happen om te wisselen voor een polsbandje. Dit is mogelijk vanaf donderdag 10:00 uur.

Openingstijden ticketingbalie:
Donderdag, vrijdag, zaterdag: 10:00 - 23:00 uur
Zondag: 10:00 - 16:00 uur

Jonger dan 18 jaar
Bezoekers onder de 18 jaar krijgen een ander polsbandje dan de 18 plussers, daar er geen alcohol wordt geschonken onder die leeftijd. Voor de nog jongere bezoekers kunnen ouders hun telefoonnummer(s) op het polsbandje schrijven, voor het geval er iemand verdwaalt.


Let op dat je je tickets personaliseert voordat je naar Vlieland afreist. De instructies hoe dit te doen vind je in de bevestigingsmail van de bestelling. Je ontvangt pas na het personaliseren je e-tickets.


Op Into The Great Wide Open: Let It Happen houden de bezoekers zich aan de op dat moment geldende maatregelen rondom het coronavirus. Into The Great Wide Open houdt zich ook aan de regels wat betreft het Testen voor Toegang. Vooralsnog betekent dat dat je een geldig testbewijs of vaccinatiebewijs moet kunnen laten zien bij de deur.  


Bij de bars en cateraars van het festival kan uitsluitend betaald worden met pin, dus dit jaar geen gedoe met munten. De merchandise bij De Winkel op het Sportveld is contant of met pin af te rekenen.


Oren langdurig blootstellen aan luide muziek is voor niemand gezond, ongeacht je muzieksmaak. Bij de infobalie zijn oordoppen te koop. Voor de oren van de jongste bezoekers zijn speciale oorkappen beschikbaar.


De infobalie heeft ook een andere locatie dan voorgaande edities van Into The Great Wide Open. Voor al je vragen kan je nu terecht aan het begin van de Kampweg, bij de festivallocatie het Sportveld. Je kan daar ook blokkenschema’s, programmagidsen en eventuele programmawijzigingen opvragen. Ook kun je bij de infobalie gevonden voorwerpen inleveren of weer ophalen als je zelf iets kwijt geraakt bent.


Op veel plekken op het festivalterrein is gratis drinkwater beschikbaar. Er zijn Doppers te koop bij de barren en De Winkel (merchandise) maar je mag ook je eigen flesje meenemen. Stroom is er ook voor mobiele telefoons en andere communicatiewaar. In elk geval te vinden op het Sportveld en op Kampeerterrein Stortemelk.

In geval van extreme droogte kan de lokale overheid een rookverbod instellen in de natuur- en buitengebieden. Bij een zogenaamde ‘code rood’ mag er niet gerookt worden in de duinen, bos en het Sportveld. Er gelden dan ook restricties voor barbecues en vuur op het strand.

Roken op Into The Great Wide Open: Let It Happen mag, maar als er een lokaal rook en stookverbod geldt, dan worden aparte rookzones aangeboden. Daarnaast houden we ons aan de lokale regels en vragen we je geen peuken op de grond achter te laten.